Markt Ontwikkelen

Hoe waarborgen culturele organisaties en zelfstandig werkende kunstenaars en creatieven de continuïteit van de organisatie of beroepspraktijk? Voor cultureel ondernemers die zichzelf die vraag stellen bieden we advisering aan rondom marktverbreding, product-marktcombinaties en verdienmodellen. Daarnaast zetten we ons netwerk van creatieven in voor opdrachtgevers die op zoek zijn naar kunstenaars en creatieven.

Ons netwerk telt honderden creatieve professionals van het hoogste niveau: gerenommeerde theatermakers, beeldend kunstenaars, filmers, schrijvers, choreografen en musici. Wij zetten dit netwerk in voor opdrachtgevers die op zoek zijn naar kunstenaars en creatieven.

De afgelopen jaren hebben we onder de titel 'Creativity+Business' veel organisaties geholpen om op een succesvolle manier kunstenaars en creatieven in te zetten. Zo ook in 2015. We koppelden kunstenaars aan vraagstukken van gemeenten, zorginstellingen, woningbouwcorporaties en het bedrijfsleven. Ook waren ze actief voor verschillende festivals en culturele projecten, waaronder Mysteryland, Into The Great Wide Open, Welcome to the Village en de Kindermuseumnacht in Naturalis.

375

In 2015 organiseerden we 5 seminars over onder andere pricing, marketing en crm. In totaal namen 375 personen deel.

Case

Op weg naar herhaalbezoek

In samenwerking met Holland Dance en VSBfonds organiseerde Cultuur+Ondernemen afgelopen november de bijeenkomst 'Op weg naar herhaalbezoek' in Den Haag. Een seminar voor bestuurders van culturele organisaties en communicatieprofessionals om meer inzicht te krijgen in hoe herhaalbezoek te creëren.

Lees verder

116

In 2015 matchten we 116 kunstenaars aan vraagstukken van gemeenten, woningbouwcorporaties en het bedrijfsleven. Ook waren ze actief voor verschillende festivals en culturele projecten, zoals Mysteryland, Into the Great Wide Open en Kindermuseumnnacht in Naturalis.

Cultuur+Ondernemen op Twitter:

Theater Zuidplein

Case

Experttraject voor Theater Zuidplein

Cultuur+Ondernemen heeft creatieve horecaondernemers bij elkaar gebracht in een experttafel om het Rotterdamse Theater Zuidplein te adviseren. Het theater krijgt in 2018/2019 een nieuw pand en wilde graag advies van horecaondernemers voor de ontwikkeling van een nieuw horecaconcept. Doel van de experttafel was het onderzoeken van de verschillende mogelijkheden, concepten en scenario’s voor een foodcourt.

Lees verder

Geld speelt een rol

Cultuur+Ondernemen organiseerde in september 2015 in samenwerking met Nationale Nederlanden de workshop ‘Geld speelt een rol: een zakelijke kijk op jouw creatieve product', in het kader van NN DE Café. Creatief onderneemster Marga van Oers vertelt over Storytiles.

Case

Mila Ernst volgde training over stakeholders

Mila Ernst (zelfstandige / Modemuze) volgde een training over de waarde van stakeholders. Wat bleek? Modemuze heeft meer stakeholders dan van tevoren gedacht. "Het zijn partijen die een belangrijke drijvende kracht achter ons project zijn" vertelt Mila hierover. Bekijk het filmpje voor Mila's hele verhaal. De training die Mila volgde is vergelijkbaar met een adviestraject.

Cultuur+Ondernemen op Twitter:

Experts

Een gesprek met een expert kan inspiratie en nieuwe inzichten opleveren. De culturele organisaties die een expert over de vloer hebben gehad, hebben dat veelal als positief ervaren. De kracht ligt in de blik van buiten, iemand die met relevante kennis en ervaring meekijkt in de organisatie, andere vragen stelt en oplossingen biedt.

Onze experts zijn specialist in hun vakgebied. Zij hebben ruime ervaring in het bedrijfsleven, met strategische of praktische vraagstukken en adviestrajecten. Ze voelen zich betrokken bij de cultuursector en willen graag hun kennis, ervaring en deskundigheid delen. Onze experts adviseren onder andere over bedrijfsvoering, marketing, juridische zaken en financieel management.

Paul van der Meijs

Paul van der Meijs

Expert Paul van der Meijs is initiatiefnemer en mede-eigenaar van nieuwe hypotheekprovider Romeo. Daarvoor was hij onder andere directievoorzitter van De Hypotheker. 

Paul: “Ik ben een energieke expert met een open en directe manier van communiceren die in een beperkt aantal sessies samen resultaat wil bereiken. Mijn rol is die van sparringpartner en adviseur. Ik stel graag mijn netwerk beschikbaar als dat toegevoegde waarde heeft.”

Laura Rath

Laura Rath

Expert Laura Rath werkt als HR directeur bij MS Amlin.

Laura: “Je kunt bij mij terecht met organisatievraagstukken zoals verandertrajecten, reorganisaties, resource planning, interculturele zaken en dergelijke. Ook bij specifieke HR-onderwerpen kan ik helpen, onder meer met coaching en het maken van beleid op talent.”

Theo van den Hoek

Theo van den Hoek

Theo van den Hoek is Directeur bij Business Unit G4S Aviation Security.

Theo: “Ik hoop dat ik de mogelijkheden voor de cultuursector kan vergroten door mijn kennis en ervaring in te brengen. Het uiteindelijke doel is voor mij dat meer mensen kunnen genieten van al het moois dat deze sector onze maatschappij te bieden heeft.”

Welcome to the Village

Case

Welcome to the Village

De eerste twee keer programmeerde artistiek leider Sjoerd Bootsma met zijn eigen team het kunstprogramma van festival Welcome to the Village. Voor de derde editie besloot hij zich voor het vinden van kunstenaars te wenden tot Cultuur+Ondernemen. Middels het matchingprogramma schreef hij een open call uit. "Een beslissing die duidelijk meerwaarde bracht." Agnes Bakker werd geselecteerd om een kunstwerk te maken voor het festival. 

Lees verder

28

28 matches tussen culturele organisaties en onze experts.